Ford Automobiles Forum banner

Kolejność cylindrów / wtryskiwaczy

3 reading
40K views 11 replies 8 participants last post by  PURPLE_2L_LX  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Po przeczytaniu wielu postów, jestem zdezorientowany co do tego, które wtryskiwacze są zamontowane w każdym cylindrze w tdci.

Czy dobrze myślę: (patrząc na silnik od lewej do prawej)

Cylinder 1 = Wtrysk 1

Cylinder 2 = Wtrysk 3

Cylinder 3 = Wtrysk 4

Cylinder 4 = wtrysk 2

Dzięki

#2 ·
O ile wiem, cylindry są numerowane od 1 do 4, patrząc na silnik od lewej do prawej.
Jednak wtryskiwacze są numerowane w kolejności zapłonu silnika, a NIE w kolejności cylindrów. Stąd zamieszanie.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, jeśli masz naklejkę z kodem kreskowym z 16-cyfrowymi kodami wtryskiwaczy na górze wahacza silnika, lokalizacja kodu określa, dla którego wtryskiwacza jest przeznaczony.
P.S. Kody na naklejce dotyczą fabrycznie montowanych wtryskiwaczy, które mogą nie być faktycznymi wtryskiwaczami aktualnie zamontowanymi w samochodzie.

Cylinder 1, Kolejność zapłonu 1, Wtryskiwacz 1 - Lokalizacja kodu na naklejce: Lewy górny róg
Cylinder 3, Kolejność zapłonu 2, Wtryskiwacz 2 - Lokalizacja kodu na naklejce: Prawy górny róg
Cylinder 4, Kolejność zapłonu 3, Wtryskiwacz 3 - Lokalizacja kodu na naklejce: Lewy dolny róg
Cylinder 2, Kolejność zapłonu 4, Wtryskiwacz 4 - Lokalizacja kodu na naklejce: Prawy dolny róg

Jestem w 99,9% pewien, że tak jest, ale ktoś inny też może to potwierdzić.

#5 ·
O ile wiem, cylindry są numerowane od 1 do 4, patrząc na silnik od lewej do prawej.
Jednak wtryskiwacze są numerowane w kolejności zapłonu silnika, a NIE w kolejności cylindrów. Stąd zamieszanie.

Aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę, jeśli masz naklejkę z kodem kreskowym z 16-cyfrowymi kodami wtryskiwaczy na górze wahacza silnika, lokalizacja kodu określa, dla którego wtryskiwacza jest przeznaczony.
P.S. Kody na naklejce dotyczą fabrycznie montowanych wtryskiwaczy, które mogą nie być rzeczywistymi wtryskiwaczami aktualnie zamontowanymi w samochodzie.

Cylinder 1, Kolejność zapłonu 1, Wtryskiwacz 1 - Lokalizacja kodu na naklejce: Lewy górny róg
Cylinder 3, Kolejność zapłonu 2, Wtryskiwacz 2 - Lokalizacja kodu na naklejce: Prawy górny róg
Cylinder 4, Kolejność zapłonu 3, Wtryskiwacz 3 - Lokalizacja kodu na naklejce: Lewy dolny róg
Cylinder 2, Kolejność zapłonu 4, Wtryskiwacz 4 - Lokalizacja kodu na naklejce: Prawy dolny róg

Jestem w 99,9% pewien, że tak jest, ale ktoś inny może to również potwierdzić.
Pomocy - jestem teraz jeszcze bardziej zdezorientowany.

http://www.talkford.com/topic/198518-cylinder-question/

("Tak, istnieją różnice we wtryskiwaczach. Musisz znaleźć kod dla wtryskiwacza. Zostanie on gdzieś wydrukowany i będzie wyglądał tak: - EDJR 000501z. Numery się zmieniają, ale format będzie wyglądał tak samo.

Wtryskiwacz 4 to cylinder 4, bez względu na kolejność zapłonu. Po prostu wprowadź kod dla wtryskiwacza 4 tam, gdzie jest napisane wtryskiwacz 4 lub cylinder 4.")

Co jest oczywiście w sprzeczności z tym, co mówisz powyżej. Szczerze mówiąc, nie próbuję tu mieszać - ale muszę wiedzieć, co jest czym, w przeciwnym razie kodowanie niewłaściwego wtryskiwacza jest oczywiście bezcelowe.

Dlaczego konwencją nie jest po prostu odnoszenie się do wtryskiwaczy jako "Wtryskiwacz w Cyl. Nr..." Co powstrzymałoby całe zamieszanie?

Oczywiście rozumiem, że kolejność zapłonu to nie 1-2-3-4 i rozumiem, dlaczego jest inna, i że PCM będzie chciał, aby wtryskiwacze były kodowane w tej sekwencji, ale po prostu nie rozumiem powodu numerowania wtryskiwacza w cylindrze 4 jako nr 3!

Ponadto na naklejce na pokrywie silnika wtryskiwacze (z kodami) są numerowane według numeru cylindra - a nie 'numeru wtryskiwacza!'.

#3 ·
Odczytałem wtryskiwacze w moim 2005 TDCi za pomocą F-super i dało to te same wyniki.

Wtryskiwacz:
1
3
4
2.

Kody są również napisane na wtryskiwaczach.

Spodziewałem się, że odczyt wtryskiwacza dla '3' będzie pasował do wtryskiwacza z cylindra dwa, ale tak się nie stało.

Odczyty z F-super pasowały do cylindra.

Mam nadzieję, że to ma sens?

#8 ·
Biorąc pod uwagę, że kody DTC są zapisywane w kolejności zapłonu, P2339 odnosi się do czwartego cylindra w kolejności 1342 (zaczynając od #1), więc odpowiedzią jest to, co nazwalibyśmy cylindrem #2. To znaczy drugi cylinder licząc od strony obudowy łańcucha.

#9 ·
Cześć wszystkim! :)

Mam pewne wątpliwości i znalazłem ten temat, który powinien być najbardziej odpowiedni dla moich pytań.

Mam '09 mk4 Mondeo 1.8 TDCi.

Podczas odczytu "balansu cylindrów / wkładu" na FORSCAN, jaka jest poprawna korelacja między cylindrem a wtryskiwaczem?

cylinder 1 = wtryskiwacz 1

cylinder 2 = wtryskiwacz 2

cylinder 3 = wtryskiwacz 3

cylinder 4 = wtryskiwacz 4

lub

cylinder 1 = wtryskiwacz 1

cylinder 2 = wtryskiwacz 4

cylinder 3 = wtryskiwacz 2

cylinder 4 = wtryskiwacz 3

Myślę, że musi to być ta ostatnia opcja, ponieważ kilka miesięcy temu sprawdziłem balans cylindrów i "cylinder 4" na FORSCAN spadał do 0,6, a kilka tygodni temu musiałem wymienić wtryskiwacz na 2. cylindrze (licząc od lewej do prawej, stojąc przed samochodem) z powodu wycieku.

Pomóż mi tutaj proszę ;)

Pozdrawiam!!

#10 ·
#11 ·
Właściwy jest ten pokazany na stronie internetowej forscan. :)

http://forscan.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=2

Dziękuję za odpowiedź! ;) Widziałem to zdjęcie wcześniej, ale nie byłem pewien... Więc miałem rację, prawda? Żeby się upewnić, podczas sprawdzania balansu / wkładu na Forscan, cylindry są uporządkowane według kolejności zapłonu, a nie kolejności fizycznej (1-2-3-4 stojące przed samochodem), więc na Forscan "cylinder 4" to w rzeczywistości cylinder 2, gdy stoi się przed samochodem.

Jeszcze raz dziękuję i przepraszam za zamieszanie ;)

#12 ·
Nie mam pojęcia, dlaczego numerują to w ten sposób, zamiast prostego numeru cylindra.