Ford Automobiles Forum banner

P010F - pomoc z FORScan trace, proszę?

22K views 37 replies 5 participants last post by  Stimpy88  
#1 · (Edited by Moderator)
Cześć wszystkim,

Przepraszam za długi post - jednak to nie jest prosta sprawa...

Mam straszny kod błędu P010F (i tryb awaryjny) przy gwałtownym przyspieszaniu, zwykle na autostradzie podczas przyspieszania do prędkości przelotowej. Jest to przerywane - zdarza się około połowy czasu.

Zrobiłem kilka jazd testowych z danymi logowania FORScan, aby zobaczyć, czy mogę dotrzeć do sedna tego, co powoduje ten problem, i chociaż coś widzę, nie jestem pewien, czy rozumiem, co to jest - jeśli są jacyś eksperci w tej dziedzinie, którzy to czytają, byłbym bardzo wdzięczny za waszą wiedzę w tym momencie!

Najpierw trochę historii. Samochód to Mondeo Mk4 2.0 TDCi z 2008 roku i przejechał około 140 tys. mil. Problem P010F po raz pierwszy pojawił się kilka miesięcy temu, a warsztat, do którego go zabrałem, odkrył pęknięcie kolektora dolotowego i wymienił go (drogie części!!). To rozwiązało problem z wyjątkiem tego, że teraz zdarza się przerywanie, jak opisano powyżej. Zabrałem go z powrotem do warsztatu, ale nie byli w stanie odtworzyć usterki, mimo że powiedziałem im, jak to zrobić (po prostu jedź nim autostradą). Byli również przekonani, że w przewodach dolotowych nie ma żadnych pęknięć ani wycieków. Nie byłem w stanie sam tego sprawdzić.

Warsztat powiedział, że ich zdaniem pęknięcie kolektora mogło być spowodowane wadliwym EGR, co miało sens, ponieważ po raz pierwszy zdarzyło się to po tym, jak samochód stał na biegu jałowym przez 20 minut, podczas gdy pani go rozmrażała pewnego mroźnego poranka - jeśli EGR był zablokowany, to cały gorący gaz dostający się do kolektora z niewielkim przepływem powietrza, aby go rozproszyć, mógł łatwo zmiękczyć plastik na tyle, by go uszkodzić. Plus miałem nierówną pracę na biegu jałowym od czasu do czasu. Założyłem płytę zaślepiającą EGR i WSZYSTKIE objawy nierównej pracy na biegu jałowym całkowicie zniknęły. Samochód miał również remap wydajności (4 lata temu, pamiętaj!) zrobiony przez Celtic Tuning - nie miałem z tym żadnych problemów (i w rzeczywistości polecam).

W każdym razie, zalogowałem trochę danych podczas jazdy i byłem w stanie uzyskać ślad pokazujący gwałtowne przyspieszenie, w którym nie wystąpiła żadna usterka, a następnie natychmiast po nim wystąpiła, i są pewne różnice.

Ślad jest tutaj: http://www.moosepig.net/ford/GoodThenBadRinged.gif

Wartości, które są rysowane, to (od góry do dołu):

• Ciśnienie MAP
  • Przepływ powietrza MAF
  • Obroty silnika
  • Położenie przepustnicy (wysokie to zamknięte, niskie to WOT lub częściowo otwarte)
  • Prędkość pojazdu (mph)
  • Napięcie siłownika zmiennych łopatek turbosprężarki
  • Temperatura powietrza wlotowego 1 (stopnie C)
  • Temperatura powietrza wlotowego 2 (stopnie C)
  • Obciążenie (Procent)
  • PCM1BA (hamulce włączone/wyłączone)
  • Temperatura otoczenia (stopnie C)

W powyższym śladzie zobaczysz, że są dwie części, które są obwiedzione na żółto - są to odczyty MAP i MAF w czasie wystąpienia usterki. Ten po lewej stronie pokazuje ładny, gładki zestaw odczytów przy obciążeniu poniżej 100%, podczas gdy ten po prawej stronie pokazuje usterkę zarówno w MAP, jak i MAF dokładnie w momencie wystąpienia usterki - a także występuje gwałtowna usterka w dół w napięciu siłownika zmiennych łopatek turbosprężarki, która, jeśli w ogóle, wydaje się występować nieco przed usterkami w MAF i MAP.

3 naciśnięcia pedału hamulca bezpośrednio po usterce są tam, abym mógł łatwo zlokalizować usterkę w śladzie.

Po wystąpieniu usterki samochód przechodzi w tryb awaryjny - widać, że wartość obciążenia jest ograniczona do około 50%, ale także napięcie siłownika zmiennych łopatek turbosprężarki robi dziwne, trzepoczące rzeczy, których w ogóle nie rozumiem.

Oto kilka śladów pokazujących wartości każdego parametru najpierw przed usterką, a następnie podczas usterki MAP/MAF:
http://www.moosepig.net/ford/ValuesBeforeGlitch.gif
http://www.moosepig.net/ford/ValuesAtGlitch.gif

Naprawdę nie wiem, co z tym zrobić, ponieważ tak naprawdę nie rozumiem, co dzieje się z napięciem siłownika zmiennych łopatek turbosprężarki, czy to powoduje problem, czy tylko objaw, lub jak to jest związane z innymi rzeczami.

Wszelka pomoc mile widziana :)

Wszystkiego dobrego,
Moosepig

P.S.
Dołączyłem również 3 obrazy śladów do tego posta jako pliki na wypadek, gdyby linki z jakiegoś powodu nie działały.

Attachments

#2 ·
Czy dostępne są PID-y dla pożądanych/określonych wartości MAP i MAF?

Słabo pamiętam, że mogą tam być takie banki. Jeśli są one dostępne, możesz chcieć odbyć jazdę próbną i porównać te wartości z rzeczywistymi wartościami, aby sprawdzić, czy istnieje jakaś różnica, która może uruchomić tryb awaryjny.

#3 · (Edited by Moderator)
Pełny zestaw dostępnych PID-ów dołączony jako obrazy, wraz z kolejną jazdą próbną przeprowadzoną z SOPDAFTVF (Slope of Pressure Difference Across Filter to Volumetric Flow Rate) dodanym poniżej MAP i MAF (temperatura powietrza otoczenia usunięta, aby zrobić miejsce).

Ponownie, jazda próbna zawiera dwie oznaczone części - pierwsza jest w porządku, druga ma usterkę (i charakterystyczne spadki w MAP, MAF i napięciu pozycjonera zmiennej łopatki turbosprężarki tuż przed przejściem w tryb awaryjny).

Jakieś wskazówki? Jakieś sugestie dotyczące PID-ów, które muszę prześledzić?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc lub pomysły.

Moosepig

Attachments

#5 · (Edited by Moderator)
Dzięki za odpowiedź, oto ślady pokazujące ciśnienie różnicowe DPF (3. linia od góry, bezpośrednio pod MAP i MAF), jeden z usterką i jeden bez usterki. Nazwy plików zdradzają, który jest który ;) plus ślad usterki ma 3 wciśnięcia pedału hamulca bezpośrednio po.

Ten, który powoduje usterkę, wydaje się mieć znacznie wyższe ciśnienie różnicowe DPF niż w jakimkolwiek innym momencie podczas całej jazdy - i musiałem spróbować 7 lub 8 razy, aby to zepsuć, za każdym razem, gdy udało mi się uzyskać stałe obciążenie 100% przez ponad 3 lub 4 sekundy (co ma miejsce, gdy coś się psuje), odczyt ciśnienia DPF wynosił około 5,5 do 5,7, ale kiedy wystąpiła usterka, wynosił 6,8.

Czy te liczby coś dla kogoś znaczą?

Ślady załączone.

Pozdrawiam,

Moosepig

Attachments

#7 ·
Powiedziałbym, że spadek odczytu MAF/MAP jest wynikiem zmiany napięcia łopatek turbiny. Ale co sprawia, że ECU redukuje ładowanie powietrzem????
Bardzo dobre pytanie - to samo, które sobie zadaję! Wydaje się, że nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego, jak ma działać zmienny system łopatek ani które czujniki są zaangażowane w proces podejmowania decyzji. Podobnie, nie mogę dokładnie znaleźć, czym są A i B w "Korelacji czujnika przepływu powietrza A/B" - przypuszczalnie jednym z nich jest odczyt MAF, ale drugim jest przewidywany przepływ powietrza, który, jak przypuszczam, opiera się na wielu odczytach z czujników.

Pozdrawiam,

Moosepig

#16 ·
Kilka uwag...

Uważam, że w ForScan może występować błąd. Jeśli spadek ciśnienia DPF wynoszący 6,8 psi byłby prawdą, oznaczałoby to 47 kPa - w co nie mogę uwierzyć. Być może wartości są i tak w kPa?

Zgodnie z wykresami regulacja turbosprężarki zmniejszała doładowanie już jakiś czas przed wystąpieniem problemu (napięcie regulacji łopatek spada na każdym wykresie). Ale nie ma to wpływu na wartości MAP/MAF (MAF wydaje się nawet nieznacznie wzrastać, mimo że ECU próbuje go zmniejszyć?).

#17 ·
Dziwne, prawda? Nie dostaję żadnych innych kodów DTC poza P010F - żadnych kodów DPF ani turbo. I pomimo zaślepienia EGR, również żadnych kodów EGR, pomimo powszechnej opinii, że powinienem je dostać.

Próbowałem zmienić jednostki wyświetlania PID DPF_DPF, ale wartości, które wskazywał, były identyczne, niezależnie od tego, czy były w barach, psi czy kPa (wrzuciłem je do przelicznika jednostek w internecie).

Wczoraj zrobiłem długą jazdę autostradą na 4. biegu, mam nadzieję, że zrobił się DPF regen, więc mogę go wyeliminować z zapytania (lub zidentyfikować kolejną drogą część, która wymaga wymiany!) Nie będę miał szansy się dowiedzieć wcześniej niż w niedzielę.

Zmieniające się napięcie zmiennych łopatek turbiny przed spadkiem MAF/MAP jest najbardziej mylące, przede wszystkim dlatego, że nie mam pojęcia, jak PCM decyduje, co zrobić z łopatkami turbiny i dlaczego. Może to być przyczyna... lub tylko kolejny objaw, ale występujący nieco wcześniej. Prawdopodobnie zmienna łopatka jest sposobem na zapobieganie zbyt wysokiemu poziomowi doładowania bez ograniczania przepływu spalin, ale dlaczego miałoby się to dziać przy pełnej mocy, jest tajemnicą, a jeśli PCM to nakazuje, to dlaczego spadek ciśnienia MAP/MAF miałby być niespodziewany i powodować P010F? Jak dotąd jestem w kropce.

Uszkodzone złącze na sterowniku zmiennych łopatek turbiny??

Dzięki za dotychczasową pomoc - czułem, że to nie będzie proste.

#18 ·
Tak, regulacja łopatek służy do kontrolowania poziomu doładowania w różnych warunkach obciążenia. Ponieważ PCM próbuje zmniejszyć doładowanie, wierzę, że uważa którąkolwiek z wartości MAF/MAP za zbyt wysoką i chce dostosować wartość w dół.

Jest jeden trik, który możesz wypróbować, aby lepiej zrozumieć problem. Jeśli Twój MAF jest typowej konstrukcji, w której część powietrza doładowującego przechodzi przez szczelinę w czujniku MAF, możesz częściowo zakryć szczelinę taśmą klejącą, w ten sposób oszukując PCM, aby uwierzył, że ilość powietrza wchodzącego do silnika jest mniejsza niż w rzeczywistości. Zmieniłoby to stosunek MAF/MAP, który widzi PCM.

To sztuczka używana do przejścia testu dymu MOT, w przypadku nadmiernego dymu (PCM zmniejsza ilość paliwa, co prowadzi do uboższej mieszanki, a tym samym mniejszej ilości sadzy w spalinach).

#19 ·
Dziwne, prawda? Nie otrzymuję żadnych innych kodów DTC poza P010F - żadnych kodów DPF ani kodów turbo. I pomimo zaślepienia EGR, również żadnych kodów EGR, pomimo powszechnej opinii, że otrzymam kody DTC, robiąc to.

Próbowałem zmienić jednostki wyświetlania PID DP_DPF, ale wartości, które wskazywał, były identyczne, niezależnie od tego, czy były w barach, psi czy kPa (przesłałem je przez konwerter jednostek w internecie).

Wczoraj odbyłem długą jazdę autostradą na 4. biegu, mam nadzieję, że wykonał regenerację DPF, więc mogę ją wyeliminować z zapytania (lub zidentyfikować kolejną drogą część, która wymaga wymiany!) dowiem się najwcześniej w niedzielę.
EGR Blank nie wyrzucił żadnego rodzaju kodu błędu w moim od początku grudnia.

Te ciśnienia zdecydowanie brzmią jak zablokowany DPF, spalone węże lub uszkodzony czujnik.

Należy pamiętać, że sam długi bieg nie zrobi nic dla DPF, poza jego bardziej zablokowaniem. Regeneracja następuje tylko wtedy, gdy ECU ją nakazuje (brak regeneracji pasywnej). Jeśli jazda była wystarczająco długa, istnieje duża szansa, że ją nakazał. Będziesz musiał ponownie sprawdzić PID DSLCR. Co ciekawe, pomimo tego, że odczyty DPF są dość wysokie, przebieg między regeneracjami wydaje się dość wysoki. Mój to co 375 mil. Jaki jest odczyt dla średniej odległości między regeneracjami PID?

#20 · (Edited by Moderator)
Właśnie myślę o problemie...

PCM nakazuje łopatkom zmniejszenie doładowania i nic się nie dzieje, poza zmianą napięcia łopatek. Czy to oznaczałoby, że łopatki nie poruszają się swobodnie i wymagają czyszczenia? Z drugiej strony, brak kodów błędów związanych z turbosprężarką/doładowaniem - nie mam pojęcia :kaffeetrinker_2: .

EDIT: Chyba już rozumiem... nie ma kodów błędów ciśnienia doładowania z powodu remapu. Remap zazwyczaj obejmuje zmianę limitów progowych, aby można było wykorzystać wysokie ciśnienia doładowania.

#23 ·
Tech z Celtic Tuning zapewnia mnie, że remap nie zamaskowałby kodów błędów, więc sporadycznie zacinające się łopatki turbiny są teraz faworytem.

Czy jest jakiś prosty sposób, aby to sprawdzić, zanim pójdę drogą Revive? Nie mam dostępu do zaplecza warsztatowego ani podnośnika/kanału w celu dostępu do turbiny, więc nie chcę jej wyjmować.

Pozdrawiam,
Moosepig